Co zjeść i czego się napić będąc w Tajlandii? 15 propozycji

Tajlandia-plywajacy-targ

Kuchnia azjatycka cieszy się sporą popularnością. Mleko kokosowe, sezam oraz sos sojowy gości w lodówkach Polaków coraz częściej. Jednak pomimo tej kulinarnej świadomości, wielu podróżników obierających Tajlandię jako cel swojej wyprawy, zastanawia się nad tym czego warto skosztować przecierając jej szlaki. Trudno o bardziej ekscytujący pod względem potraw kraj aniżeli Tajlandia. Co zatem warto zjeść i wypić podróżując po Krainie Uśmiechu?

Tajlandia i niezastąpiony street food

bangkok-street-food

Choć tajskie restauracje uchodzą w Polsce za dość eleganckie i wcale nie należą do najtańszych, to w samej Tajlandii istnieje spory popyt na jedzenie z targu. Przyjezdni nie szczędzą słów zachwytu nad tak zwanym “jedzeniem z ulicy” (street food). Prym wiodą w tym przypadku rozmaite naleśniki, smażone warzywa oraz szaszłyki. Jedzenie jest pyszne i zostaje przygotowane ekspresowo.

Stoiska, na których można kupić Thai Pancake można spotkać niemalże na każdym kroku. Ten typ przekąsek należy do szczególnie wygodnych i stanowi doskonałą metodę walki z niewielkim głodem. Tajskie naleśniki najczęściej faszerowane są bananami, owocami mango oraz masłem orzechowym. Nie mniej tego, nie trudno natknąć się także na ich wytrawną wersję, np. z zielonym curry.

Smażone warzywa w Tajlandii to sposób na poznanie kuchni wegetariańskiej na nowo. Najczęściej występują one w duecie z sosem ostrygowym lub chili. Wszystkie składniki tego rodzaju potraw są świeże, a Tajowie dokładają wszelkich starań, aby nie zostały one rozgotowane. W efekcie zachowują one zdecydowaną większość swoich składników odżywczych, przy okazji pozostając chrupkimi i niezwykle smacznymi.

Wycieczka do Tajlandii byłaby bardzo uboga, gdyby zrezygnować ze spróbowania lokalnych szaszłyków. Ich popularność jest równa tej, którą cieszą się wcześniej opisane naleśniki. Wspomniane szaszłyki to idealna propozycja, jeśli chodzi o zjedzenie czegoś na szybko. Występują warianty mięsne, warzywne lub mieszane. Choć takie jedzenie nie stanowi ukłonu w kierunku w pełni zdrowego odżywiania się, to i tak jest lepszą alternatywą od hamburgerów ze znanej sieciówki.

Flagowe tajskie dania, czyli smażone makarony

pad-thai

Doprawdy, trudno jest wyselekcjonować piętnaście najlepszych potraw, które oferuje łasuchom Tajlandia. Wycieczki po jej smakach to bardzo angażujące zajęcie. Będąc w tej części Azji, nie można pominąć skosztowania osławionych w świecie smażonych makaronów.

Pad thai to jedno z najbardziej znanych tajskich dań. Jest ono dostępne w niemal każdej restauracji w tym kraju. Z pad thai jest trochę tak jak z zupą limonkową w Meksyku, pierogami w Polsce czy spaghetti we Włoszech - po prostu nie może go zabraknąć w karcie. Co jednak kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Jest to smażony makaron, podawany w akompaniamencie drobiu lub krewetek. Reszta składników bywa różna, jednak zwykle są to tofu, jajka, kiełki, limonka oraz orzechy.

Pad see ew, czyli smażony makaron z dodatkami, w którym dominuje smak sosu sojowego. Makaron ten jest dość łagodny jak na warunki tajskiej kuchni, a więc stanowi świetną propozycję dla tych, którzy nie lubią ziać ogniem podczas jedzenia.

Pad kee mao to kolejna odsłona makaronu wprost z rozgrzanej patelni. Tym razem jednak jest to oferta dla amatorów ostrych dań. Dominującymi przyprawami w pad kee mao jest chili oraz tajska odmiana bazylii. Często występuje on w wersji z ogromnymi kluskami ryżowymi.

Wczasy w Tajlandii: Zupa po tajsku,czyli jak?

zupa

To nie koniec naszej wędrówki po odkryciach kulinarnych, które oferuje podróżnikom Tajlandia. Ciekawe miejsca, jeśli chodzi o rozpieszczanie naszych kubków smakowych, to również te, w których serwowane są zupy.

Tom Kha Gai to zupa, w której dominującym składnikiem jest mleko kokosowe. Oprócz tego znajdujemy w niej także kurczaka, trawę cytrynową, galangal, sos rybny (lub sojowy), kolendrę oraz kaffir. Zupa jest obłędnie aromatyczna, a więc nie spróbowanie jej byłoby grzechem.

Tom Yun Kung to kolejna zupa, której nie mogło zabraknąć na prezentowanej liście. Jest ona połączeniem smaku kwaśnego z dość wyraźną pikanterią. Swój aromat zawdzięcza dużej ilości ziół. Zazwyczaj podawana jest z krewetkami, ale niektórzy kucharze przyrządzają ją także na bazie mięsa drobiowego.

Zielone, żółte lub czerwone curry w Tajlandii ma konsystencję, która przypomina zupę. Potrawa ta jest wyjątkowo godna uwagi. Jej aromat, w połączeniu z pikantnym smakiem oraz kremową formą, stanowią prawdziwą pieszczotę kubków smakowych. Tajskie curry zwykle przyprawione jest kaffirem i podawane w asyście ryżu, bambusa oraz bakłażanów.

Podróż do Tajlandii po coś słodkiego!

mango-sticky-rice

Spis ten byłby bardzo ubogi, gdybyśmy pominęli słodycze. Tajlandia ma sporo do zaoferowania jeśli chodzi o słodkie przekąski. W menu królują owoce, tapioka oraz mleko kokosowe.

Mango sticky rice można dostać po prostu na straganach z jedzeniem. Deser ten składa się z ryżu, mleka kokosowego oraz dojrzałego mango. Owoc jest mięsisty, słodki i zupełnie nie podobny do tych, które można kupić w polskich marketach. Mango sticky rice to prosta i smaczna przekąska, która nie odkłada się w biodrach. Można zatem pałaszować ją bez wyrzutów sumienia.

Wakacje w Tajlandii powinny uwzględniać skosztowanie bananów w śmietance kokosowej. Deser ten jest słodki i stanowi zupełną nowość dla europejskich kubków smakowych.

Będąc w Tajlandii, koniecznie trzeba spróbować jednego z najbardziej flagowych deserów tego kraju, czyli kasztanów wodnych obtoczonych w mące z tapioki. Wspomniane kasztany mają piękny, czerwony kolor i podawane są w towarzystwie słodkiej śmietany kokosowej.

Co do picia?

iced-tea

Ten wschodni kierunek ma także sporo do zaoferowania w tematyce napojów. Zatem czego spragniony podróżnik może się napić w Tajlandii? Opcji jest bez liku, jednak my skupiliśmy się na trzech, które nas wyjątkowo zachwyciły.

Thai iced tea, czyli mrożona herbata w odsłonie, którą serwuje nam Ciekawe miejsca, które odwiedzamy, będą wydawały się jeszcze wspanialsze, jeśli wypijemy tam zimną, orzeźwiającą herbatę, w której dominuje smak limonki. Zwykle napój przyrządzany jest na bazie zielonej herbaty, jednak można natrafić także na wersję z czarnej.

Woda kokosowa może wydawać się dość zwyczajną, jednak gdy jest ona konsumowana bezpośrednio z orzecha, zyskuje na wartości. Ten napój to naturalny (i tani!) sposób na orzeźwienie w upalny dzień.

Piwo Sigha to lager, który świetnie uzupełnia się ze smakiem smażonego makaronu. Ci, którzy wchodzą w skład grona amatorów chmielowego trunku, będą mile zaskoczeni.

Wczasy w Tajlandii to wspaniałe doświadczenie, zarówno przez wzgląd na walory turystyczne tego kraju jak i na egzotyczną kuchnię. Tajskie potrawy sprostają oczekiwaniom szczególnie tych, którzy cenią sobie dodatek chilli i innych ostrych przypraw. Nie brakuje także dań przeznaczonych dla amatorów preferujących łagodność mleka kokosowego. Ta plejada aromatycznych zapachów, które można odkryć w każdym zakątku miast i miasteczek, to raj dla każdego smakosza!