Jak przygotować się na wycieczkę do Japonii?

Japonia

Wycieczka do Japonii może przybierać rozmaite formy. Dla jednych stanowi ona okazję do skosztowania smaku nieznanych dotąd potraw i zwiedzania zabytkowych części miast. Inni o wiele bardziej docenią możliwość podziwiania widocznego postępu technologicznego lub obcowania z przyrodą poza granicami największych metropolii. Kraina Kwitnącej Wiśni jest uznawana przez wielu podróżników za jedną z najbezpieczniejszych destynacji świata. W japońskim Sturbucksie podobno można wyjść do toalety pozostawiając swój telefon, komputer i portfel na stoliku bez obaw o to, że inny z gości pokusi się o przywłaszczenie sobie tych przedmiotów. O Japończykach zwykle mówi się dobrze, określając ich jako ludzi nad wyraz spokojnych i zrównoważonych. Turyści doceniają wycieczki do tej części Azji za to, że mogą wypoczywać tam w zupełnie inny sposób, niż ten znany im z kurortów w Tajlandii, na Malediwach czy Mauritiusie. Co warto wiedzieć przed wyjazdem do Japonii?

Spis treści:

  1. Japonia: Wakacje w państwie, gdzie wielowiekowa tradycja łączy się z nowoczesnością
  2. Japońskie jedzenie to więcej niż sushi
  3. Kiedy jest najlepszy czas na wycieczkę do Japonii?
  4. Japoński sport narodowy, czyli sumo
  5. Ciekawostki dotyczące Japonii — pozwól się zaskoczyć!

Japonia: Wakacje w państwie, gdzie wielowiekowa tradycja łączy się z nowoczesnością

japonia-gejsze

Japonia to państwo wyspiarskie zlokalizowane we wschodniej Azji. Jej poszczególne wyłaniają się ze srebrzystych wód Oceanu Pacyficznego. Każdego roku ten fragment ziemi przyciąga miliony turystów z całego świata. Wszystko ze względu na fakt, że Kraina Kwitnącej Wiśni to jedna z najbardziej fascynujących descynacji, jakie w ogóle istnieją. Świat, gdzie przeplatają się ze sobą tradycje przodków i innowacja wzbudza wiele emocji. W Japonii można oddać się zwiedzaniu zabytków, które liczą tysiące lat lub uskuteczniać wycieczki po futurystycznych częściach miast. Tajniki dalekowschodniej kultury z pewnością doceni każdy, kto oddał swoje serce podróżom.

Wycieczka do Japonii to możliwość wzięcia kąpieli w onseanach, czyli lokalnych gorących źródłach i okazja do przejechania się shinkansenami, czyli superszybką koleją japońską, która osiąga prędkość do 405 hm/h. Japonia oferuje niezwykle wiele, dzięki czemu każdy turysta z pewnością odnajdzie w niej to, na czym zależy mu najmocniej.

Japońskie jedzenie to więcej niż sushi

fishmarket-japan

Wiele osób sądzi, że Japończycy jedzą głównie sushi. To trochę tak, jakby turysta z odległego Państwa myślał o Polakach jako o ludziach, których kuchnia ogranicza się jedynie do lepienia pierogów. Wycieczka do Japonii to doskonała okazja do przekonania się, że sztuka kulinarna w tej części świata, ma do zaoferowania znacznie więcej.

Jako przykład można podać choćby danie o nazwie chirashi. To nic innego jak miska pełna ryżu z dodatkiem surowej ryby. Mięso musi być świeże, a całość należy doprawić solidną porcją sosu sojowego i wasabi. To jeden z wielu popularnych japońskich fast-foodów, które są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale także smaczne i zdrowe.

Pisząc o kuchni w Kraju Kwitnącej wiśni, nie powinno się zapominać o ramen. Ta japońska zupa to rodzaj rosołu, z tym tylko, że zamknięcie go w ramach jednej definicji lub przepisu, jest praktycznie niemożliwe. Można wyodrębnić kilkadziesiąt różnych wersji ramenu. Poszczególne z nich różnią się konsystencją, stopniem doprawienia (pikantnością) i aromatem. Wszystkie jednak łączy fakt bycia smacznymi i bardzo sycącymi.

Kiedy jest najlepszy czas na wycieczkę do Japonii?

sakura-japan

Trudno znaleźć bardziej fascynujący kierunek podróży niż Japonia. Wakacje w tej części świata po prostu nie mają szans na bycie nieudanymi. Przed wyjazdem warto jednak zorientować się co do tego, kiedy jest najlepsza pora na spędzenie tam urlopu. Sezon turystyczny w Japonii przypada na czas wiosny i jesieni.

Wiosna, czyli okres od marca do maja, to możliwość obserwowania tego, jak japońska przyroda budzi się do życia. W drugiej połowie marca zaczynają zakwitać różowe kwiaty wiśni. To właśnie ten widok stanowi swoistą definicję piękna tego azjatyckiego państwa.

Jesień, czyli październik i listopad to z kolei czas widocznej dominacji czerwieni, brązu i złota. Termometry nie wskazują wtedy na więcej niż 15 stopni Celsjusza, co powinno ucieszyć wszystkich, którzy lubią słoneczne, ale chłodne dni.

Zazwyczaj odradza się wycieczki do Japonii w sezonie letnim ze względu na panujące tam wtedy upały. Czerwiec i lipiec to z kolei pora deszczu, kiedy opady mogą skutecznie zepsuć cały wyjazd.

Japoński sport narodowy, czyli sumo

sumo-japonia

Wybierając się na urlop do Japonii, warto uwzględnić w nim czas na obcowanie z lokalną kulturą. Jedną z ciekawszych propozycji jest udanie się na pokaz tamtejszego sportu narodowego, czyli sumo. Jest to rodzaj zapasów, który ma swoje początki w VIII wieku. Zawodnicy nazywani są rikishi lub sumo-tori. Ciekawostką jest, że sumo — w przeciwieństwie do innych sportów — łączy się z niezwykle skomplikowanym ceremoniałem. Jego najważniejsze przejawy można zaobserwować nie tylko na ringu, ale również w ściśle określonych systemie zależności, trybie życia i podczas treningów.

Przed pojedynkiem każdy z zawodników rzuca przed siebie garść soli. Wynika to z faktu wiary, że w taki sposób arena zostaje oczyszczona. Następnie wykonuje się shiko, czyli przenoszenie ciężaru ciała z prawej strony na lewą i odwrotnie. Za każdym razem ruch ten zostaje zakończony silnym przytupem, co ma skutkować przepędzeniem złych mocy. Po wejściu na ring zawodnicy przechodzą do wykonania rytuały chirichozu. Przyglądając się całemu widowisku, bardzo łatwo jest zauważyć, że część ceremonialna trwa znacznie dłużej niż późniejsza walka. Wycieczka do Japonii powinna uwzględniać możliwość obejrzenia takiego pojedynku.

Ciekawostki dotyczące Japonii — pozwól się zaskoczyć!

Niektórych turystów mogą zaskoczyć bardzo proste sprawy. Jedną z nich są obecne w niemal każdym mieście samoobsługowe automaty, w których można kupić niskoprocentowe alkohole (piwo, wino), prezerwatywy, wyroby tytoniowe, żarówki, mangi, a także hot-dogi i… kobiecą bieliznę.

Ciekawostką jest również fakt, że tradycyjna japońska kuchnia uchodzi za jedną z najbardziej pożywnych i zdrowych na całym świecie. Nie ma w niej zbyt wielu szkodliwych składników, ale jest za to bogactwo witamin i kwasów omega3.

Każdy podróżnik wybierający się na wycieczkę do Japonii, powinien wiedzieć, że zielone światło w tej części kontynentu azjatyckiego jest… niebieskie. Interesujące jest również to, że Japończycy są przekonani co do tego, że mimo to, ich światła spełniają światowe standardy.

Jednym z najbardziej popularnych kierunków podróżniczych ostatnich lat jest Japonia. Wakacje w tym kraju to okazja do obserwowania z bliska zupełnie innej kultury od tej, z jaką mamy do czynienia w Europie. Wizyta w Krainie Kwitnącej Wiśni to niesamowite przeżycie, dlatego warto rozważyć tę destynację w kontekście własnego urlopu.