Egzotyczne wakacje dla wegan i wegetarian: TOP 5
Coraz więcej osób na całym świecie świadomie rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z powodów czysto ideologicznych, inni ze względu na kwestie związane ze swoim zdrowiem. W konsekwencji na całym globie powstają kolejne restauracje mające w ofercie danie wegetariańskie i wegańskie. Podróżujący będący na diecie roślinnej nie muszą więc obawiać się, że podczas wakacji będą skazani na przymusową głodówkę. Jednocześnie warto zauważyć, że istnieje kilka kierunków, gdzie kuchnia bezmięsna jest elementem kultury. Wybierając się na wycieczkę do Indii lub w podróż do Tajlandii z powodzeniem można liczyć na możliwość skosztowania tradycyjnych dań. Jakie kraje i potrawy zasługują na szczególną uwagę turystów niejedzących mięsa? O tym opowiadamy w dzisiejszym wpisie!
Wycieczka do Indii: bogactwo przypraw
Indie to jedno z tych państw, gdzie wegetarianizm został rozpowszechniony na naprawdę dużą skalę. Ma to związek z uwarunkowaniem kulturowo-religijnym. Według statystyk przeciętny mieszkaniec Indii zjada około 5 kg mięsa w ciągu roku. Dla porównania warto wspomnieć, że Polak je ponad 70 kg mięsa rocznie. W przypadku obywateli Stanów Zjednoczonych Ameryki liczba ta znacznie przekracza 100. Wycieczka do Indii to prawdziwa gratka dla osób będących na diecie roślinnej.
Indie są zamieszkiwane głównie przez wyznawców buddyzmu, hinduizmu oraz dżinizmu. W przypadku każdej z wymienionych religii nawołuje się do zaprzestania krzywdzenia innych stworzeń. Choć niektórzy Hindusi nie rezygnują ze spożywania mięsa, to temat ten jest objęty swoistym tabu.
Ciekawym przykładem indyjskiej sztuki kulinarnej jest Kachori, czyli rodzaj pikantnej przekąski, którą polscy podróżnicy porównują do pierogów. Do przygotowania dania potrzebna jest mąka pszenna, masło (może być roślinne), woda, soczewica, odrobina nasion kozieradki oraz przyprawy — kurkuma, aromatyczne chili, kminek i sól.
Podróż do Tajlandii: Bangkok, czyli raj dla roślinożerców
Zdania na temat tego, czy podróż do Tajlandii spodoba się entuzjastom wegetarianizmu, są dość mocno podzielone. Warto jednak zauważyć, że menu roślinne w tej części Azji jest naprawdę rozbudowane i może bardzo zaskoczyć! Kraina Uśmiechu to miejsce, gdzie trudno jest pohamować własny apetyt. Aromatyczne przyprawy, soczyste mango i dojrzałe bakłażany z pewnością podbiją kubki smakowe u nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Bangkok został uznany za jedną z najlepszych destynacji dla wegan i wegetarian na świecie. Dania przygotowane jedynie z roślin można tam odnaleźć niemal na każdym rogu, a niemal wszystkie potrawy mięsne mają swój wegetariański odpowiednik. Niestety, istnieje kilka pułapek, więc trzeba być czujnym.
Mieszańcy Tajlandii uznają rosół oraz wszystkie zupy przygotowane na kościach za przykłady kuchni roślinnej. Wszystko dlatego, że w samej potrawie kawałków mięsa faktycznie się nie znajdzie. Podobnie jest w przypadku curry i past różnego typu. Najbezpieczniejszy jest pad thai oraz wszystkie dania na bazie warzyw i ryżu. O resztę trzeba dopytywać bezpośrednio u sprzedawców.
Wczasy na Mauritiusie, czyli okazja do skosztowania wegetariańskiego curry
Sztuka kulinarna na Mauritiusie może okazać się ogromnym zaskoczeniem dla wielu. Podróżnicy zwykle nie spodziewają się po lokalnych potrawach specjalnych rewelacji. Tymczasem rzeczywistość jest nie tylko bardzo zróżnicowana, ale również niezwykle smaczna.
Ta afrykańska wyspa została odkryta przez przybyszy z Portugalii. Ci jednak nie pozostawili po sobie zbyt wielu śladów w tamtejszej kulturze. Zjedli natomiast wszystkie ptaki dodo, które dziś można podziwiać jedynie w formie obrazów. Ta „mięsna wpadka” zaowocowała rozwojem kuchni wegetariańskiej, której można skosztować podczas wczasów na Mauritiusie. To oczywiście żart — nie ma dowodów potwierdzających to, że wyginięcie legendarnych nielotów ma jakikolwiek związek z wegetarianizmem w tej części Afryki. Nie mniej tego, amatorzy roślinnej sztuki gotowania z pewnością docenią to, co zastaną na miejscu.
Na szczególną uwagę zasługuje Dholl puru, czyli potrawa, która z powodzeniem mogłaby zyskać piano dania narodowego. Jest ono jedzone tam z podobną częstotliwością, co schabowy z ziemniakami w polskich domach. Ten przykład street food’u to rodzaj naleśnika z mąki i zmielonego grochu serwowany z curry różnego typu — wybór lokalsów najczęściej pada na opcję fasolową (bezmięsną).
Egzotyczne wakacje na Kubie — ryż, fasola i smaczne słodycze
Choć kuchnię kubańską trudno jednoznacznie nazwać wegetariańską. Warto jednak zauważyć, że w karaibskim menu można odnaleźć opcje bezmięsne, które z pewnością przypadną do gustu przybyszom z Europy. Egzotyczne wakacje to okazja do poznawania nowych kultur, tradycji, a także smaków. Co oferuje turytom Kuba?
Ciekawą potrawą kubańską jest moros y cristianos, co dosłownie oznacza „maurowie i chrześcijanie” i odnosi się bezpośrednio do dwóch kolorów: czerni i bieli. Danie składa się z ryżu i czarnej fasoli. Choć nie brzmi to zachęcająco, to potrafi naprawdę potężnie zaskoczyć! Warto wspomnieć, że w kuchni polskiej również występuje wiele nieoczywistych połączeń smakowych — np. wigilijny groch z kapustą.
Na uwagę zasługuje również platano maduro frito, czyli pieczone owoce platana, które serwuje się jako dodatek do białego ryżu i serwuje w asyście smażonego jajka.
Kuba to także bogactwo owoców. Tutejsze mango, guajawy i ananasy są sławne na całym świecie. To prawdziwy raj dla fanów fruktozy oraz tych, którzy lubią uczucie soku spływającego po policzkach za każdym razem, gdy bierze się kolejnego gryza.
Urlop w Japonii — sushi bez ryb?
Tutaj znów zwrócimy Państwa uwagę na egzotyczne wakacje w Azji — Japonia to idealny kierunek podróży zarówno dla wegan, jak i wegetarian. Nie wynika to bezpośrednio z kulinarnych tradycji, ponieważ w tej części świata od zawsze podstawą przetrwania było mięso ryb, ale w związku z rozwojem turystyki, dość łatwo jest znaleźć restauracje z bogatą ofertą kuchni roślinnej.
Wiele lokali ma w swojej ofercie typowe dania japońskie przygotowane tak, aby były odpowiednie dla osób będących na diecie roślinnej. Ramen z powodzeniem można ugotować na wywarze z roślin, a wegetariańskie sushi już dawno zostało rozpowszechnione na całym globie.
Ciekawe są także wszelkie potrawy, do których bazę stanowi ryż. Japończycy jedzą go ze smażonymi warzywami i mięsem, ale z powodzeniem można zrezygnować z tego drugiego i cieszyć się smakiem lokalnych przypraw. Wegetarianie z pewnością docenią możliwości, jakie oferuje im Japonia — bez trudu znajdą tam opcje street food’owe, zupy, dania główne, sushi i wiele innych. Wystarczy dokładnie czytać restauracyjne menu.