Podróże kulinarne do Indii, Meksyku i Tajlandii
Sztuka przyrządzania potraw różni się od siebie w zależności od regionu świata, w którym jest uprawiana. Na całym globie od zawsze istniało wiele źródeł pozyskiwania pożywienia. Taka sytuacja przyczyniła się do powstania licznych zwyczajów kulinarnych. Dziś wycieczka do Indii, czy też wakacje w Tajlandii to między innymi synonim dla zwiedzania lokalnych restauracji. Niemal każdy kraj ma do zaoferowania odwiedzającym wyjątkowe smaki. Istnieje jednak kilka państw, które zawładnęły kubkami smakowymi ludzi na całej planecie. Dziś jedzenie stanowi element kulturalny, a lubiane dania świadczą o niektórych cechach charakteru. Warto więc zastanowić się, czego skosztować spędzając wczasy w Meksyku oraz jakie potrawy zasługują na szczególną uwagę w Japonii. Poniżej zaprezentowaliśmy kilka interesujących propozycji.
Kulinarna wycieczka do Indii - zasmakuj w curry
Curry to tradycyjny sposób przygotowywania potraw w Indiach. Przyrządza się tak warzywa, ryby, mięso, a także sery. Sekretem dania jest to, że wszystko serwowane jest w specjalnym sosie. W Polsce i innych krajach europejskich, słowo „curry” kojarzone jest przede wszystkim ze specyficzną mieszanką przypraw sprzedawanych pod nazwą „curry powder”. Podczas wycieczki do Indii łatwo jest jednak zaobserwować, że w praktyce istnieje co najmniej kilka rodzajów curry. Różnią się one od siebie smakiem, sposobem podania, kolorami i innymi cechami.
Przyprawy używane do nadawania smaku tej potrawie to najczęściej kurkuma, imbir, czarny pieprz, kolendra, sól, czarna gorczyca i papryczki chili. Często jednak mieszanka ta jest wzbogacana o czosnek, cynamon, goździki oraz gałkę muszkatołową. Przyprawy uprawiane w Indiach są niezwykle aromatyczne, co przekłada się na to, że z tradycyjnych garkuchni zawsze docierają bardzo apetyczne zapachy. Turyści po powrocie z wakacji spędzanych w tej części Azji, często na stałe wprowadzają curry do swojego jadłospisu.
Wczasy w Meksyku, czyli więcej niż taco i burito
Kuchnia Meksykańska najczęściej kojarzona jest z taco, burito i tortillą, czyli wszystkim tym, co można zawinąć w naleśnik i zasmażyć. Choć meksykański streetfood z całą pewnością znajduje się w czołówce najsmaczniejszych na świecie, to warto wiedzieć, że ten kraj położony w Ameryce Północnej ma do zaoferowania znacznie więcej. Wczasy w Meksyku to okazja do skosztowania dań takich jak sopa de lima, czyli tradycyjna zupa z limonek. Zwykle gotuje się ją na bazie rosołu z kurczaka, ale w wielu restauracjach można spotkać się również z wariantem wegetariańskim (na bulionie warzywnym).
Ciekawą potrawą, jakiej można spróbować będąc w Meksyku, jest również kurczak w czarnym sosie Mole (Mole Negro). To typowe danie serwowane w stanie Oaxaca, a jego receptura sięga aż do czasów azteckich. Sekretem smaku omawianego posiłku jest oczywiście sos. Jego głównymi składnikami są suszone papryczki chili, orzechy i kakao. Taka mieszanka powinna dać czarny kolor. Smak Mole Negro jest jednym z tych, które albo się uwielbia, albo nie znosi. To połączenie ostrości z goryczą i słodkością, które w przedziwny, ale smaczny sposób komponuje się z mięsem kurczaka.
Wakacje w Tajlandii - gdzie zjeść dobrego pad thaia?
Pad thai to prawdopodobnie najsłynniejsze danie tajskiej kuchni. Choć wakacje w Tajlandii bez skosztowania tego pysznego makaronu z pewnością byłyby odczuwalnie niepełne, to nie każdy wie, że jego tradycyjne korzenie wywodzą się z… Chin! Kolejną ciekawostką jest fakt, że danie to zostało przywiezione do Syjamu (jak dawniej nazywała się Tajlandia) przez kupców z wietnamskim paszportem. Pad thai szybko podbił kubki smakowe lolalsów, którzy zaczęli eksperymentować z różnymi sposobami jego przyrządzania.
Podstawą pad thaia jest oczywiście smażony makaron ryżowy. Serwuje się go w asyście warzyw i wybranego mięsa. Całość jest przyprawiona w typowy dla tajskiej kuchni sposób — na ostro. Warto pamiętać, że jeśli w restauracji w Tajlandii coś jest opisane jako „pikantne”, to z pewnością jest w stanie wypalić do reszty europejskie kubki smakowe. Najlepiej jest więc zamawiać nieco łagodniejsze opcje.
Najlepszego pad thaia można zjeść, zamawiając go w jednej z wielu budek ze streetfood’em. Najciekawszym doświadczeniem będzie podjęcie próby samodzielnego znalezienia lokalu. Inną opcją jest skorzystanie z wiedzy, którą dzielą się ze sobą podróżnicy w sieci. Z informacji dostępnych między innymi na forach internetowych jasno wynika, że będąc w Bangkoku, po prostu trzeba odwiedzić restauracje takie jak Baan Khanitha by the River, gdzie specjalnością szefa kuchni jest pad thai z owocami morza, a także Ama — turyści mają tam szansę spróbowania licznych dań z kuchni tajskiej i ogólnie azjatyckiej.
Japońskie sushi w praktyce
Tak jak podczas wycieczki do Indii nie można pominąć zjedzenia tradycyjnego curry, tak będąc na wczasach w Japonii koniecznie trzeba spróbować sushi. Podstawą tej potrawy jest gotowany ryż z dodatkiem octu ryżowego podawany w asyście surowych ryb i owoców morza. Integralnym składnikiem sushi są także wodorosty nori oraz tofu, ziarna sezamu i tamago-yaki (omlet japoński). Danie jest przygotowywane na bieżąco, ponieważ jego termin ważności jest niezwykle krótki. Poza tym najlepsze sushi to takie, które jest świeże.
Ciekawostką jest fakt, że historia sushi sięga co najmniej 718 roku, kiedy to pierwszy raz zostaje ono oficjalnie wymienione w dokumentach. Wówczas występowało jako przykład produktu, którym można posłużyć się w celu uregulowania opłat podatkowych.
Warto wiedzieć, że wyróżniamy kilka rodzajów japońskiego sushi. Najsławniejsze w świecie są nigiri i maki, a także zachodnie odmiany tego danie, takie jak california roll.