Wakacje szlakiem bogactwa smaków i aromatów

Podróże w różne zakątki globu wiążą się nie tylko z odkrywaniem piękna nowych miejsca, ale i z próbowaniem tajemnic lokalnej kuchni. Część z nas traktuje pyszne jedzenie jako dopełnienie podróży; inni planując egzotyczne wakacje kierują się możliwością spróbowania nowych smaków i odkrycia nieznanych lądów kulinarnych. Niezależnie od tego, do której kategorii należycie, zapraszamy Was w krótką podróż po najsmaczniejszych kuchniach świata.

Szlakiem bogactwa smaków i aromatów

Egzotyczne miejsca na świecie mogą być niezwykłą inspiracją dla osób, które kochają dobre jedzenie. W każdym z krajów, do których Feel the Travel organizuje wyjazdy możecie poznać nową paletę smaków, a nawet wziąć udział w lekcjach gotowania prowadzonych przez lokalnego kucharza, który pomoże Wam nauczyć się oryginalnych receptur oraz pokaże, jak łączyć smaki.

Tajlandia

Kuchnia tajska

Kuchnia tajska uchodzi za jedną z najlepszych i najbardziej zróżnicowanych na świecie. Kojarzy się głównie z bardzo ostrymi potrawami oraz aromatycznymi dodatkami - liśćmi limonki, galangal, chili, trawą cytrynową czy mlekiem kokosowym. Podczas wycieczki do Tajlandii koniecznie trzeba spróbować znanego na całym świecie dania typu street food - pad thai, a także niesamowicie pożywnej zupy z krewetkami Tom Yam czy jednej z wielu odmian tajskiego curry.

Wietnam

Kuchnia wietnamska

Wycieczka do Wietnamu to idealna okazja, by spróbować bardzo różnorodnej kuchni, której najbardziej rozpoznawalnymi potrawami są: aromatyczna zupa Pho Bo, sajgonki z różnymi farszami i smażony makaron z masą smakowitych dodatków. W Wietnamie królują dania z woka, które są przyrządzane na bazie ryżu lub makaronu i mocno doprawione sosem rybnym, limonką i świeżymi ziołami. Wietnam to prawdziwy raj dla amatorów kuchni - w zależności od regionu można tu odnaleźć inne smaki i składniki potraw.

Meksyk

Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska kojarzy się z pomidorami, kukurydzą, roślinami strączkowymi, kakao, ostrą papryką i pszennymi plackami podawanymi na milion sposobów. Tutejsza kuchnia jest pikantna, pożywna, zdrowa i bardzo aromatyczna, przez co bardzo szybko zyskała popularność wśród Amerykanów i łatwo zaadoptowała się także w Europie. Tortilla, burrito, quesadilla i wszechobecna salsa to tylko niektóre dania, dla których warto zaplanować wakacje w Meksyku.

Niezależnie od tego, który kierunek podróży wybierzecie, warto pamiętać, że najczęściej najbardziej autentyczne jedzenie jest serwowane na specjalnych targach (Tajlandia) lub w ulicznych garkuchniach (Meksyk, Tajlandia, Wietnam), a także być świadomym tego, że jedzenie może być bardzo pikantne. Jeśli nie lubicie zbyt ostrych potraw, można poprosić o przygotowanie łagodniejszej wersji. Wyjeżdżając do Azji pamiętajcie o zwyczaju jedzenia pałeczkami, których używanie jest powszechne, jednak niewprawionym osobom może sprawić pewne trudności. W wielu miejscach spotkacie się także z jedzeniem rękami, które płucze się w umieszczonych na stole miseczkach z wodą.